El Catllar crearà un centre d’interpretació del seu passat industrial. S'ubicarà a l'ermita de Sant Ramon i també inclourà un apartat mediambiental sobre el riu Gaià


L’Ajuntament del Catllar vol crear una nou focus d’atracció de visitants i turistes i complementar el Castell i l’església parroquial. Es tracta d’un Centre d’Interpretació dels usos industrials i mediambientals del riu Gaià, que s’ubicarà a l’Ermita de Sant Ramon. Amb una subvenció extraordinària de la Diputació de Tarragona a la qual han tingut dret els consistoris de menys de 20.000 habitants i una part de recursos propis de l’Ajuntament es portaran a terme les diferents actuacions a l’interior i exterior de l’edifici per poder tenir enllestit aquest centre d’interpretació abans d’acabar l’any.
 
L’Ermita de Sant Ramon es un edifici situat en un turonet al costat del riu Gaià. Amb la Desamortització va passar a mans privades el segle XIX, fins que fa uns anys va ser cedida a l’Ajuntament.  Fa uns quants anys s’hi va arreglar al sostre per evitar que caigués amb una subvenció de la Diputació amb l’objectiu que no caigués.
 
En l’actuació prevista per aquests propers mesos està previst rebossar les parets de l’edifici, tapar les espitlleres i arreglar una escletxa a la sagristia. L’antic temple disposa d’uns vuitanta metres quadrats, un espai adequat per aquest nou ús. L’alcalde del Catllar, Antonio López, considera que” amb aquest centre d’interpretació, el municipi guanyarà un equipament que pot atraure visitants i aconseguir que es puguin quedar més temps al poble i dinamitzar la restauració”.
 
En el centre d’interpretació està previst instal·lar-hi diferents maquetes de les fàbriques i d’un molí situat en el curs del riu. Una de les temàtiques seran els usos industrials del riu en les diferents èpoques i l’altre serà el tema mediambiental, amb la col·locació de set peixeres amb exemplars de les diferents espècies que es poden trobar al riu, complementats amb diferents plafons informatius. Està previst també organitzar visites guiades per al centre d’interpretació combinada amb la zona de la resclosa del Gaià.

Baix Gaià Diari | Actualitzat el 02/07/2014 

Publicado: 3 de Julio de 2014